AVELSTIKARNA

 

KORAD SEUCH TJH LP SPHIII Nemårs Calooah, “Cula”, 
mor till A- & B-kullen
 


Cula med A-kullen i magen & Cula i 11-årsåldern.

Första kullen föddes 19/3 1995 och den andra 21/10 1996. Mor till dessa är ”Cula”, i skrivande stund snart 13 år gammal. Hon gör verkligen skäl för sitt smeknamn…! Hon är en härlig och  mycket go, social och lekfull tjej som har mycket jakt & kamplust,  både till vardags & på korningsbanan ( +3:or på jakt & soc. kamp ). Hon har varit en supersäker spårhund, men hade dock lite ideer om att bakspåra ibland. Hon var också duktig på uppletandet, men hade lite egna ideer på lydnaden…  Hon tänker själv ibland och kan fixa detta INNAN husse har tänkt klart… Hon har certpoäng i spår. Nämnas kan också att husse Leif tycker om att åka skidor och han körde linkörning med Cula när hon var yngre. De höll jämna steg med schäfrarna, hon sprang utav bara f-n !! Denna härliga socialitet, motor och krydda har hon också lämnat vidare till sina barn och barnbarn och det är jag innerligt tacksam för. De är härliga kompisar och utmärkta brukshundar som ställer upp på det mesta och kan också koppla av när inget händer. Har provat att valla i sin ungdom och visade stort intresse, men det gick lite väl fort och matte hängde inte med i svängarna…  

Tack för samarbetet, Leif!

_________________________________________________________

KORAD Vickulas Akeera, 
mor till C-kullen

 

Akeera ägs av Eva Pettersson i Borensberg. De har inte tävlat så mycket, men levt ett aktivt liv med träning och motion. Numera bor även barnbarnet Glufsa också i familjen. Akeera är också hon en mycket social dam med ”motorn på rätt ställe”. Även hon har sina egna ideer om hur saker ska gå till ibland.. En hund med en viss integritet och pondus. Hon är KORAD med bra resultat, uppflyttad till lägre spår, har 1:a pris i lydnadsklass 1, samt 1 utställningscert. Akeera skulle ha en kull till, men fick tyvärr livmoderinflammation efter parningen och blev kastrerad. Har provat att valla vid ett par tillfällen och intresse finns.  

Tack för samarbetet, Eva!

_______________________________________________________

 

KORAD SEBCH SEUCH LPI LPII LPIII SELCH SEVCH SPHIII SÖKHI Vickulas Birka, 
mor till D-, E- & F-kullen

 

Birka innehar 2 korningsdiplom, samt SKK:s bruksavelspris för sina väl bruksmeriterade avkommor. TACK ALLA!!!  
Se HÄR

Birka är en genomsnäll hund som aldrig ställer till bråk med andra hundar. Hon har dock fått en del pondus med åren, så hennes barn / yngre hundar fjäskar för henne direkt när de träffas. Fjäskar de för mycket så talar hon om att det kan räcka och nonchalerar dom sedan. Hon och Ettra är mycket goda vänner och brukar leka under promenaderna och köra lite race och annat bus. Hon har inga problem med att koppla av hemma när vi inte gör nåt´och sköter detta bra när vi är ute på tävlingar / träningar också. Dock så skulle hon nog vilja hälsa 100 gånger på alla som hon ser… En klart positiv egenskap, som inte stör henne när hon jobbar.

Birka är som sin mor och syskon / halvsyskon en riktigt rolig hund att jobba med ! Hon är precis som Cula en suverän spårhund, dock har vi fått jobba lite med noggrannheten eftersom hon har haft tendens till att spåra fort och ”slå” en del i sin ungdom. I dag spårar hon som en dammsugare och det är en skön upplevelse att gå bakom henne ! Hon har spruckit på 2 spårtävlingar av alla hon har gjort, de 2 första!! Hade en hel del strul då, svårt att fästa och tappade titt som tätt. Jag gav henne Interceptor mot noskvalster och sedan gick det som en dans igen ! ( De andra som står som ”ej godkänd” har jag brutit själv av olika anledningar ). Nehej, nu ljög jag visst... Jag plockade henne av spåret i Hammarö en gång när jag inte litade på henne... Vem hade rätt, tror ni... Birka förstås..! I uppletandet har vi periodvis haft lite småstrul beroende på att jag har varit och petat och lagt mej i för mycket… Lydnaden är hur lätt som helst att jobba med. Vi lärde in momenten från lydnadsklass 2 upp till lydnadschampionatet på 3 ½ månad. Hon har en bra korning med allt på +, bl.a. +3 på jakt & soc. kamp. Detta visar sej också till vardags och även på planen mellan momenten ibland, då det kommer ”tokslag” med kamp/lekinviter och hon biter och rycker i mina byxor och skor. I skogen kan rötter och stockar få sej en omgång… 

Deltagit 2 gånger på SM i spår, placerad 20 & 10.

Birka är en mycket bra mamma, som både tar väl hand om sina valpar och fostrar dom ordentligt. Hon skulle gärna ha tagit hand om Ettras H-kull också. Hon var inne hos dom emellanåt när dom var små och Ettra var ute och rastade sej. Hon la sej direkt i lådan och tvättade dom. När de blev äldre deltog hon mycket aktivt i lek och fostran.

Birka är lite tränad i vallning och det fungerar ganska bra. Vi ska försöka att jobba vidare så att vi kan prova att göra ett vallhundsprov. Eftersom hon är så suverän att spåra så provade vi på något nytt, dels för att det är kul att göra något nytt och dels för att hon kan komma till nytta för skadat vilt: viltspårprov = SVCH på en månad.

____________________________________________________________

 

KORAD SPHI Vickulas Cina, ”Ina”, 
mor till G-kullen


Ina trött… & pigg !

Ina är också hon en sån där genomsnäll hund som aldrig bråkar. När Ettra testar henne då hon kommer hit så nonchalerar hon helt sonika henne och kör sedan i gång Ettra genom lekinviter. Detta kan ju Ettra inte motstå och sedan är det ”lugnt & fint” mellan dom. Birka & Ina ser man aldrig ens testa varann, utan det verkar bara funka…?!? Ina har inte tävlat så jättemycket, hon är uppflyttad till högre spår och har tävlat 2:an hittills. Husse har många intressen förutom hundarna så tiden räcker inte till allt. Dock så får hon både träna och motionera förstås. Hon har haft lite strul med sitt spårarbete. Spårinlärningen krånglade  och Leif konstaterade senare att både hon och Cula hade noskvalster. De nös och frustade i 2 veckor under Interceptor-kuren. Detta har tyvärr satt lite spår i spårarbetet, då hon ibland kan bli lite osäker, men jobbar ändå på. Hon är uppflyttad till högre spår. Hon har provat på att valla får och tredje gången ”tände det till”. Hon har en jättefin korning på 201 poäng. Det var härligt att se henne på banan, då hon hela tiden verkade vilja ”leka” mera och var väldigt positiv och glad !  

Ina innehar SKK:s bruksavelspris för sina väl bruksmeriterade avkommor. TACK ALLA!!!  
 
Se HÄR

Tyvärr så har lilla Ina lämnat oss alldeles för tidigt. Vi saknar dej så, lilla gumman!

TACK FÖR DEN FINA G-KULLEN!  
Å tack för samarbetet, Leif!

Hon var en härlig frisk fläkt. Hon drabbades av rörelsestörningar och tidvis sträckartonus i nacke & bakdel. Hon var kontaktbar när man pratade med henne och kunde svälja druvsocker. Efter ca: 30 minuter så fick hon dock ”riktiga” kramper och dog efter en kvart. Tack och lov så var hon då medvetslös. Den preliminära rapporten från obduktionen visar blödningar i hjärtat och ställvis i tunntarmen. Vi väntar på det slutliga svaret där de nu letar efter vävnadsskador i organen efter ev. förgiftning, vilket KAN vara svårt att påvisa, eftersom man inte kan komplettera med blodanalys. Förloppet och åldern ( 5 år + ) gör att veterinärerna inte misstänker medfödda/ärftliga kramper, ( som brukar debutera från ca: 10 månader till 2 ½ års ålder) men visst får man sej en tankeställare och det är lika hemskt i alla fall.

Vi har nu fått svar på obduktionen och den visade att hon hade akuta blödningar i hjärtat och nedbrytning av hjärtmuskelcellerna, samt även blödningar i levern, leverförändringar & gallstas i levern, sannolikt orsakade av någon form av förgiftning. I njurarna hittade man små, mikroskopiskt synliga akuta blödningar. I njurar, lungor och hjärnhinnorna förelåg en uttalad blodöverfyllnad. I hjärnan påvisades inga synliga normalavvikelser som kan förklara kramperna. Tyvärr är det inte möjligt att påvisa gift. Primär EP misstänker man inte pga. åldern, händelseförloppet och de övriga fynden. Vid de misstänkta EP-fall de tidigare har obducerat har de inte hittat några blödningar och ”konstigheter”, utan det har varit ”rent”.

________________________________________________

 

KORAD SEBCH SESPCH SEUCH INTUCH SELCH LPI LPII SEVCH SÖKHIII Vickulas Ettra,
mor till H-, K- & O-kullen

Ettra innehar 2 korningsdiplom, samt SKK:s bruksavelspris för sina väl bruksmeriterade avkommor. TACK ALLA!!!  
Se HÄR

Ettra är lite mera förarvek än de andra tjejerna, dels för att hon väl antagligen har anlag för att vara det, men kanske också beroende på att jag själv har fostrat henne ganska ”hårt”. Hon var hemsk med att bita sej fast i byxorna på Amanda när hon var liten och fick ”tråcklas loss” stup i kvarten och var mycket ”Ettrig”… Dock är denna förarvekhet inget som stör henne i jobb. Får man rätta henne så kan hon bli fjäskig, men det släpper snabbt och övergår i vilja att köra mera. 
Hon har en enorm arbetslust och mycket jakt & ”medfött” föremålsintresse, så denna lilla vekhet är nog kanske bra att ha, så hon lyssnar och inte kör sitt eget race…! 

Hon var bra på sitt MH och även på korningen. Dock så var hon mer påverkad av mej vid korningen och kollade om det var OK att göra si och så, vilket naturligtvis påverkade resultatet. Som kuriosa kan nämnas att hon visade mera social kamp än det står på ”pappret”: hon tyckte nämligen att även jag skulle vara med och det får man ju inte ”betalt” för…! Hon är snabb att läsa av andra hundar och visar de minsta tendens att vika för henne så tar hon ledarskapet direkt, utan att vara dum. Hon leker gärna med både hanar och tikar. Hon är precis som de andra tikarna en bra mamma, som är väldigt mån om sina valpar och även fostrar dem bra. Hon har tidigare varit med och hjälpt till med lek och fostran av F & G-kullen. 

Ettra är en härlig hund att jobba med! Precis som sin mamma så har hon i unga år haft lite bråttom och varit lite slagig i spåret ( kan det bero på hur jag tränar kanske.... ) men blir noggrannare och noggrannare. Väldigt spårsäker är hon och går inte över en pinne som hon fått sniff på :)
Hon är jättehärlig i lydnaden, bara vill och vill och vill. Hon har dessutom en enorm koncentrationsförmåga och stort föremålsintresse. Hon är lätt att belöna på alla sätt, med kamp, kast, godis & "mej själv".
Även i vindarbete har hon lätt för sej. Uppletande går för det mesta mycket bra och hon uppskattar sin sökträning.
Ettra har fått valla lite och hon har ett stort sug på fåren, så jag får vara sträng... Skulle kanske behöva träna för någon som kan..

Ettra deltog på SM i spår 2007 - 5:te placerad & 2008 - 27:de plats. 2009 blev hon Svensk Mästare i spår! 
Således kvalad även till 2010, men vi avstår det.

________________________________________________

KORAD SEUCH SEBCH SESÖCH SPHIII Vickulas Fnissa, 
mor till J-kullen< Fnissa & Johanna tar cert :)

Fnissa är en stabil hund som också har mycket motor, temperament och arbetslust. Hon tävlar elit spår & sök och har cert i båda grenarna.
Ägare till Fnissa är Johanna Grewe.
De tog SM-silver i sök 2008!

Tack för "lånet" av Fnissa!!

____________________________________________

AUSTCH SEUCH Linbarlee Killarra CD ADX JDX ET HIT SPHI, "Tammy" 
mor till L-& N-kullen


 


Tammy är en öppen och trevlig hund, som är lätt att ha att göra med, förutom att hon stjäl allt ätbart som går att komma åt...
Hon tycker om att röra på sej och springer mycket på promenaderna, men har också enormt lätt att anpassa sej och koppla av i alla miljöer.
Hon gillar att spåra och är för det mesta rätt så noggrann. Hon är uppflyttad till högre klass spår, samt har gk anlagsprov i viltspår.
Hon får aktivering i form av spår och annat kul, samt kommer nog kanske att få bli min försökshund i vallning, vilket hon har godkänt anlagsprov i från Australien.
Hon är en bra mamma också. Mor till en kull i Australien, Busligans Down Under-kull & Vickulas L- & N-kull.

Tammy kom hit från Australien i april 2005. Samägd med Christina Wåhlin, Busligans kennel.

Tammy innehar SBK:s korningsdiplom för sina korade avkommor, se HÄR

_________________________________________

KORAD LPI SPHI Vickulas Furia, 
mor till M-kullen


       Foto: Sofia Olsson >

Furia är en balanserad men livlig brud som naturligtvis älskar folk. Tycker om att träna förstås :)
Hon är en lite större modell av kelpie, någon cm för stor, men av en bra typ.
Hon är som de andra tikarna en mycket bra mamma.

Hon är uppflyttad till högre klass spår, har en bra korning samt CK på utställning.

Tack för samarbetet, Susanne!

_______________________________________

KORAD SEUCH NUCH FINUCH SELCH LPII SV-07 SPHI BEVHI Vickulas Kylie, 
mor till P-kullenEn balanserad dam, men med mycket motor och arbetslust! Är förutom korad med ett mycket bra resultat uppflyttad till högre klass spår & bevakning. Hon har ett antal 1.a priser i elitlydnad samt 1 CACIOB. Förutom detta en radda med utställningschampionat.

Tack för samarbetet, Maria!

Kylie innehar SBK:s korningsdiplom för sina korade avkommor, se HÄR

_______________________________________

KORAD SEUCH LPI Vickulas Kirra, 
mor till Q-kullen

Kirra är en livlig och social dam som älskar att spåra. Tycker om aktivitet vad det nu vara må; spår, lydnad eller bus. Kirra är Monas första tävlingshund och de knatar på i sin takt. Kirra har LPI, samt 1:a pris i lydnadsklass 2 och är också godkänd i lägre klass spår. Dessutom KORAD och utställningschampion.

Tack för samarbetet, Mona!

________________________________________

KORAD Vickulas Nytta, 
mor till R- & T-kullen, samt Gudmors-kullenNytta är en mycket social och lekfull tjej! Hon har en stor portion arbetslust och gillar kamp- & lekbelöningar, precis lika mycket som gotter... Hon har visat att hon är en alldeles utmärkt mamma! Hon har fostrat R-barnen mycket... och bra. Ett envist gäng som hon verkligen har engagerat sej i för att få rätt "stuk" på.
Hon har hittills gjort MH & MT med bra resultat, samt är uppflyttad till lägre spår och har 1:a HP i ukl på utställning.

Tack för samarbetet, Ann-Christin & Olle!

___________________________________

KORAD SEUCH SE V-10 SEBCH SE SPCH SE PTRCH C.I.B. LUX CH SE VCH Vickulas Orka, 
mor till S-kullenOrka är en tjej med mycket av det mesta i. Skoj att arbeta med och alltid busig och jävlig med de andra på promenader. En framåt och glad hund med mycket bra MH & korning.

Även Orka har visat sej vara en mycket bra mamma. Hon har också gillat att leka med valparna ur andra tikars kullar, innan hon fick en egen.

Hon föddes i en kull med 7 valpar. Tyvärr så var 3 döda och 2 av de 4 levande hade tarmarna på magen, så de fick avlivas. Kvar blev Orka & Black Out, "Otto". Orka var som valp lite slapp i sin matstrupe, men var vid 11 veckors ålder helt bra.
Efter samtal med genetikern Per-Erik Sundgren så trodde han att detta möjligtvis kunde bero på det cortison, Depo-Medrol, som Ettra fick insprutat i sitt öra i samband med att hon hade ett blodöra ( ett kärl som spruckit sönder i öronlappen av tex. islag ). Detta var 4 månader innan parningen. Det kan förstås också vara en "vanlig" äftlig defekt någonstans ifrån. Dock så vet man att cortison är starkt teratogent - orsakar reproduktionsskador via mutationer. Andra yttre faktorer kan också ställa till det, virus tex. Men vem sjutton vet?!
Per-Erik sade också att det KAN vara så att Orka har fått en skada på en gen, trots att hon själv är frisk. Ja, så klart kan hon det. Det enda sättet att veta det är via avkommor. Och jag anser att Orka så BRA att det var värt att prova, då det visar sej tidigt om det är nåt fel. Alltså innan valp-leverans.

Nu är hon mamma till S-kullen. En av valparna, Smila,  har kanske varit lite slapp som liten bäbis. Det kom upp lite mjölk vid några tillfällen i 3-4 veckors ålder, men efter det är hon helt OK. Mycket lindrigt var det. Vid veterinärbesiktningen var alla OK.


_________________

KORAD LPI Vickulas Reka,
mor till V-kullen & X-kullenReka är en livlig, men balanserad, liten tik. Kopplar av fullständigt då inget händer och kopplar på när det ska jobbas. Hon har gjort trevligt MH & MT. Fint social, leker, kampar, jagar och är ganska orädd - tar sej fram utan hjälp.
Hon är i skrivande stund uppflyttad till lägre klass spår och lydnadsklass 2. Tävlar också agility.

Tack för samarbetet, Sofia!

_______________

KORAD SEUCH Vickulas Piraya SPHIII,
mor till W-kullen

Piraya är en trevlig och social tjej med mycket "pondus". Väldigt stabil och stadig på MT, med många fina bitar.
Tävlar elit spår och är uppflyttad till lydnadsklass 3.

Tack för samarbetet, Charlotte & James!

__________________

KORAD SEUCH SELCH SE RallyCH Vickulas Stila SPHI,
mor till Y-kullen


En liten svart arbetsmyra. Tävlar lydnad, spår och rally.

Tack för samarbetet, Annette!

____________________________________


KORAD SE UCH SE LCH Cafayos A-Yuluma SPHII,
mor till Z-kullen


En tik med mycket fart, lek & kamplust! Socialt nyfiken och glad. Stor arbetslust.

Tack för samarbetet, Annette!

______________________________

 

KORAD Dutch Dynamite Devoted Dena SPHI, mor till Å-kullen


En impuls-import från Holland som utvecklats till en trevlig tjej. Fint social och nyfiken.

Tack för samarbetet, Åsa!

____________________________________________

 

KORAD Vickulas Zyrah,
mor till B2-kullen

En fint social och lekfull tjej med fart under tassarna. Gillar lek och kamp.

Tack för "lånet", Charlotte & James!

______________________________________Outback-workaholic´s Mandurah Kulpunya, mor till C2-kullen
 

En social och livlig liten tjej som jag föll för i första mötet.

Tack för "lånet", Steffie!