Akta era hundar för fästingar!
Borrelia och ehrlichia är ett HELVETE för hunden att få ! Tro mej, Vick hade erlichia ( anaplasmos ) och Curry likaså: skyhöga titrar och helt ur slag vid ett par olika tillfällen. Även Kenths Zack har haft det och blev skitdålig! 
Fästingmedel är ju också ett gift, men....

Jag har tidigare använt 10-20 kg-pipetterna och fyllt på med lite spray runt halsen, bringan & ljumskarna efter ett par veckor. Det har funkat bra, dock någon levande fästing under vecka 4, så man får känna igenom hundarna varje kväll och plocka bort dom. Och det ska man ju i och för sej göra..!
NU ANVÄNDER JAG SCALIBOR, utom till valpar upp till året, som får Frontline.

Om ni använder pipetterna så FYLL PÅ lite med Frontline-sprayen också 
runt halsen & i armhålor och ljumskar efter ett par veckor. 

  Det SKA faktiskt överdoseras lite grann ( tex. att spraya lite förutom pipetterna ) för att fungera bra. Det är testat med 5 x dosen och det hände inget mer än att hundarna dreglade lite när de hade slickat mycket på det. Naturligtvis ska man inte ge 5 x dosen... 
I Sverige finns endast ett fåtal fall med biverkningar rapporterade på FRONTLINE, lite flera på Ex-Spot.
  Framtida biverkningar har kanske inte hunnit att visa sej så mycket ännu på fästingmedlen, men FRONTLINE verkar mildare än Ex-Spot. 
FRONTLINE är naturligtvis också ett slags gift, precis som Ex-Spot & Scalibor.
 

Fästingar sätter sej på hunden trots FRONTLINE, men de DÖR. Så tro inte att det inte fungerar för den skull. Har man Ex-Spot eller Scalibor så sätter de sej inte och i och med den jämförelsen så tror nog många att FRONTLINE inte fungerar... tyvärr!

FRONTLINE + kamning med en skapligt tät kam funkar bra tycker jag.

SCALIBOR & EX-SPOT
Det verkar finnas lite mera biverkningsrapporter på dessa, några kan jag berätta om:

En kelpie hade ryckningar när han hade Scalibor- halsbandet. Gnistra blev röd på halsen och tappade pälsen. Det såg ut som ett halsband av kal hud. Hon orkade inte träna så långa stunder heller, trots att hon ville. Hilton reagerade andra eller tredje året han fick Scalibor, inte innan. Några tjänstehundar reagerade på samma sätt som Gnistra: "Tar slut" fort. 

TROTS DETTA SÅ HAR JAG PROVAT SCALIBOR och det funkar BRA på MINA tjejer. 
De badar och simmar så mycket så Frontline vet man inte hur länge det sitter och behöver fyllas på. 
Det man ska tänka på är att torka av överflödet på halsbandet innan man sätter på det med en fuktig trasa ( tips som Hiltons matte fick vid föreläsning ) och att snurra på det 5-10 varv varje dag, för att sprida medikamenten. Det verksamma ämnet utsöndras successivt från halsbandet när det snurrar/gnids mot hundens hals.


Ex-Spot tror jag kan ge mera reaktioner än Scalibor, då man "vräker på allt på en gång". Scalibor avges långsamt under en längre tid.
Ni kan läsa på Busligans hemsida om stackars "Yrri", som troligen fick sin spruckna hud och fick avlivas pga Ex-Spot.När vi är inne på otäckheter så skaffa också
BETAPRED ( cortison i snabbverkande substans ) och ha med er om hunden skulle bli ormbiten. Det kan vara skillnaden mellan komplikationer och inte att snabbt kunna ge det! Det ska helst lösas upp i vatten, men har man inte så bara ge. Det kan också vara lättare att "trycka i" hunden tabletterna först och sedan ge vatten, annars kanske häften rinner ut... 1 tablett / 2 kg kroppsvikt. OCH, åk ALLTID till veterinären!! Ormbett är INTE att leka med och hundens hjärtfunktion, lever- & njurvärden behöver dessutom kollas upp i efterförloppet.

TA MEJ PÅ ALLVAR !!!!!
Fia

VETERINÄR-FASS:
Info om FRONTLINE
Info om Exspot
Info om Scalibor