Planerade kullar


Mormor Birka & K-kullen

Uppfyller SKK: s regler och krav.
Valparna är veterinärbesiktade, avmaskade, vaccinerade, registrerade och
id-märkta vid leverans samt dolda fel försäkrade.
SJÄLVKLART uppvuxna i hemmiljö, med tillhörande händelser/ljud och mycket sociala kontakter.


 GARANTIER

*BRUKSCHAMPIONAT: en ny Vickulas-valp till ett halvt pris, till dej själv, inte för att sälja vidare eller sätta ut på foder!  
*ÖVRIGA CHAMPIONAT: 20% rabatt på ny Vickulas-valp, som ovan,
till dej själv!
*Kryptorchid hane: 10% av köpesumman i återbetalning.
*Å så får gamla valpköpare naturligtvis lite rabatt också....


Detta under förutsättning av fortsatt uppfödning förstås!

JAG FÖRBEHÅLLER MEJ FRI PRÖVNINGSRÄTT VID FÖRSÄLJNING!

 

AVELSKRITERIER

 "BRA" INDIVIDER FRÅN "TREVLIGA" KULLAR
FRISKA, MENTALT BRA OCH ARBETSVILLIGA INDIVIDER TILL AVEL 
 SOCIALITET, LEKLUST & ALLMÄN ORÄDSLA ÄR VIKTIGA BITAR FÖR MEJ - SOM DE GÄRNA FÅR VISA UPP ÄVEN PÅ TESTER!
INAVELSGRADER HELST UNDER 2,5 %, MEN OCKSÅ LITE BEROENDE PÅ HUR MYCKET PÅ VARJE INDIVID

VID VAL AV PARTNER HÄNSYN TAGEN TILL HELA KULLEN, INTE BARA AVELSHUNDEN - ALLA PÅVERKAR UTFALLET!
Med det sagt är att jag tex. ALDRIG skulle para en tik med tex. HD i syskonskaran med en hane som också har det i sin syskonskara, nära släkt eller som har lämnat HD med varandra!
BIG NO NO! Här får man "tänka" index, vilken egenskap man än tittar på.


ÄVEN ULTRALJUD HJÄRTA UA INNAN PARNING

Anledningen är att det finns en del fall i rasen med lite yngre hundar med MMVD, Mukomatös Mitralis Degeneration/Disease - dvs. förtjockad och lite stel mitralisklaff. Kallas också endocardos, men det är ett lite äldre namn.
Detta har sagts vara ett sk. "gammelhundsfel", som ibland kan uppkomma lite för tidigt. Dock så finns det många äldre och friska hundar.
Förändringarna kan ses på ultraljud ca: 2, kanske 3 år innan man hör läckage i form av blåsljud, som beror på den stela klaffen och flödet genom den.
Även medelålders hundar med med blåsljud finns, "i nedre gränslandet i ålder". Det är ingen nyhet - de har funnit tidigare också.
 Hundar med denna "defekt" lever oftast många år efter att det har "uppdagats", DET är ju positivt.
Det finns också hundar med läckage i mitralisklaffen, utan förändringar. Några väldigt lite och några med något större läck. SVEKK har fått hjälp av Ingrid & Jens, kardiologer på SLU, att titta på en del hundar. Även Lennart Nilsfors har hjälpt oss med information och tankar. Några med väldigt små läck har blivit "friade" med hänvisning till "inom normalvariation", men man vill se alla dessa igen efter ca: 1,5 år. Kanske även de med något mera läck/i gränslandet också frias då? Framtiden får utvisa hur dessa hundars hjärtan utvecklas och vi kanske kan få några svar?!
 Det är även rasklubbens rekommendation att göra hjärtultra innan avel.
 
Därför gör jag numera ultraljud innan avel för att se att det inte är något på gång. Det optimala är att vänta till ca: 3 års ålder innan man kollar/tar den första kullen på tiken/hanen.
Detta är ett bra sätt att undvika obehagliga överraskningar! Tänk om någon av föräldrarna får ett blåsljud ett år efter att kullen är född? Hur kul är det för valpköparna och för mej själv?! Hade kunnat undvikas om man hade gjort hjärtultra innan... Alltså hade man inte avlat på hunden.


Jag har även bett mina valpköpare att låta lyssna på hjärtat när man besöker veterinären, så att man har koll på läget. Hur kan man annars ha det?!
Har gjort en separat sammanställning över detta. Ni kan se den och läsa om MMVD
HÄR

Det här är vad jag kan och vill bidraga med för mina valpköpares och rasens bästa! Hoppas att andra uppfödare gör detsamma!

___________________


Kenneln innehar SKK:s Bruksuppfödarpris & SBK:s korningsdiplom, samt har 2021 tilldelats HAMILTONPLAKETTEN! Vilken ära!
Se
HÄR

Dessa planer är preliminära, allt är inte "spikat", ändringar KAN komma fram till parningen är gjord. 

Detta är MINA tankar och funderingar! Ändringar görs då och då, allt efter hur det "dyker upp" trevliga hanar till möjliga kombinationer, både med tanke på den specifika kullen och även möjligheter i framtiden eller att det har "dykt upp något" som gör att den specifika kombinationen kanske inte känns optimal längre. Det beror inte på att de tilltänkta byts ut för att de plötsligt inte duger! 

Jag tycker att den viktigaste grunden i uppfödning är riktigt BRA TIKAR. De bär kullen i 9 veckor och lever med dem i 8 veckor. Hur viktigt som helst att det är en social, stabil, orädd, skottfast, leksugen och sund mamma som kan fostra rätt och leker med sina valpar!!! 
Naturligtvis ska det vara en bra pappa också, och friska individer från bra kullar, behöver jag säja det?!


Mycket mera om mina prioriteringar i avel och hur mina valpar växer upp går att läsa på
TANKAR OM AVEL

______________________________________________


Ingen kull på KORAD Vickulas Zyrah 2023.
Hanen som jag tänkte på har en kull på lite över året, men alla kommer kanske inte att vara röntgade i år. Har några andra intressanta, men de är alldeles för unga ännu och passar till Axxa och D2-tikarna. Inte ett måste att ta en kull till på Zyrah och inte just nu, så vi hoppar över denna gången.

Dessutom är ju anledningen till en kull att tillföra något till aveln, och att kullen blir frisk och med mentalt bra med hundar som kan och vill arbeta. Inte att bara producera valpar.

__________________

2024


Förhoppningsvis en kull på Axxa

På bilden ca: 14 månader. Foto: Erika Johansson
HD grad A, ED 0 och patella ua. Trevligt MH - se HÄR
Godkänd på NHAT med Excellent, samt två uppflyttningsresultat i startklass lydnad hittills.

En riktigt trevlig tik med både stabilitet och "tryck". Mycket föremålsintresse, bra gripande och kamp. Föll som en fura för henne när vi till sist sågs i ettårsåldern. Hade inte träffat henne sedan valptestet då jag valde ut henne. Sååå lik moster Zeta i mångt och mycket! Å det vill inte säja lite ;-)

Ännu ung och ska göra lite till innan avel, som MT, hjärtultra och lite i brukset.  Alla sex i hennes kull är HD- & ED-fria. 4 A och 2 B, samt MH-testade. MH-resultaten är något spretiga i syskonskaran. Har dock sett filmer och jag känner mej trygg i mina tankar. Bra att kunna se. Det ser ju ibland lite annorlunda ut mot vad en siffra säjer.
 
Funderar på några olika hanar. Fortfarande lite öppet vem det blir.
 

KORAD LDI RLD N Kelera´s Always A Dream, "Drim"

Fotot lånat av Erika Johansson

Drim vallar. Fotot lånat av Erika Johansson

Han har HD B, ED 0, patella ua, rygg ua 2020, hjärtultra ua 2022 (UDS)
Trevligt MH & bra MT, 1:a pris lydnad klass 2, gk NHAT och två kval Rally F. Bra socialitet, lek/kamp och nyfikenhet.
Han har en kull född i augusti 2022, så förhoppningsvis är de utvärderade gällande leder och MH innan det är dax för Axxas parning. Han har ett syskon med HD C, så bra att få se vad han lämnar. Iaf en väldigt intressant kille som jag föll för när jag träffade honom :)

STAMTAVLA

En annan i tanken är
AU CH Goldedge Country Style HT,
"Riley"


 
Rileys barn i D2-kullen ska hur som helst röntgas och MH-beskrivas innan det kan vara aktuellt och jag kan mycket väl tänka mej att spara på honom tex. till ett Axxa-barn. 


Ännu två andra hanar har funnits i tanken från början. Vi får se var det landar till slut. Kanske även har någon av dem på lut till en av D2-flickorna... Passar utmärkt även där, förutom Riley då, som är deras pappa. Kanske kan jag också få ta fler än en kull på Axxa. Vi får se.

_______________


2025

Långt fram i planeringen.....
Har två flickor "tillgängliga", kanske fler. Vickulas D'Walk of Life och D'Love Over Gold

På bilden "Skojja"

Hoppas så klart att det ska bli möjligt efter röntgen, MH och diverse :)

Har några fina killar i tanken. Övervägande ännu unga, men även ett par lite äldre.

_____________________________

VALPHÄNVISNING

Våren/sommaren 2023, Vickulas Åysan
 
Foto: Maria Nilsson


__________________

 Vickulas C´Tracy

Ca: 7 månader på bilden.

Röntgad med HD A och ED 0. Har träffat henne och det är en väldigt fin tik socialt och i engagemang med folk :) Gjorde ett trevligt MH som visade på fin socialitet, jakt, samt gripande i jakten och första leken, orädd och nyfiken. Brister lite i slita och dra. Gick ut på avståndsleken när momentet var slut... Jaja :D

Alla syskonen har nu gjort MH. En bror med trevligt resultat, en som visade social osäkerhet i hanteringen och en som tyvärr inte ville hanteras alls. Systern Tip gjorde även hon ett trevligt MH. Vi ser vad de gör på MT när de har vuxit till sej i ålder för det innan något slutligt beslut tas, men det är tråkigt med social osäkerhet hos syskon. De påverkar ju också aveln. Vi får se hur de utvecklas. Tracy själv är en riktig godbit :)


____________________________

Kanske har jag lite väl mycket framförhållning ibland.... 
Målet med det hela är dock att avla på den/de ”bästa” hundarna ur bra kullar, bibehålla en frisk och sund hund med bra mentalitet och arbetsförmåga, samt försöka att hålla ner inavelsgraden så mycket det går! 
Det känns också bra att kunna ha nåt på lut i nästa generation och inte "bara" planera en kull i taget. 
Inte helt lätt...

 

________________